niedziela, 9 listopada 2008

Tchimaki :)

piątek, 07.11.2008, Geidai, pracownia ceramiki, święto zwane "Tchimaki"
Cała uroczystość związana jest z corocznym wspólnym przygotowywaniem tradycyjnej japońskiej potrawy , tytułowych tchimaków, które są niczym innym jak kulkami specjalnej , mocno klejącej się po ugotowaniu odmiany ryżu, z różnymi dodatkami, zawijanych w liście bambusa. Sposób przygotowywania potrawy , zawijania w liście, wiązania sznurkami jest ściśle przestrzegany od lat. ..ilu? 20-tu ! Tak . Dziś jest dwudziestolecie święta Tchimaków w Naszej Pracowni. Aż trudno to sobie wyobrazić.
Oprócz Tchimaków na stole pojawiają się potrawy koreańskie i chińskie. Owoce morza, makaron ryżowy z warzywami i ....Sakeeeeee!!
Początek : ...krótka przemowa Pana Profesora Shimady na temat święta i tradycji Tchimaków, a następnie ..
Itadakimas!!!! ( Smacznego! )
Pokłon i można rozkoszować się przygotowywanymi wcześniej przez cały dzień potrawami. .....AAA!!!!! Oj , zapomniałam ,że kuchnia koreańska i po części japońska jest ostra jak.... WODY !!!!
Muszę w końcu się jakoś przestawić na tutejsze jedzenie! W Polsce prawie nigdy nie używałam ostrych przypraw,... oj przepraszam , nie prawie, lecz NIGDY!!! Z własnej woli. .... A tutaj jestem zmuszona spożywać je codziennie.! Oj nie jest to łatwe dla delikatnego podniebienia ;) ... mam nadzieję, że w końcu się przyzwyczaję.
(Kochani jak kochacie OSTRE , to macie tu RAJ!!!!!!!
Bo wszystko oprócz tego,że ostre jest PrzePYSZNE!!!!!!)
Podczas kolacji następuje krótka prezentacja nowych studentów 1 roku , w tym także moja .. po japońsku.!!!!... ?
Więc....Łatasziła Kata desu, Porandodzin desu, ......? yhhh...chwila ciszy... Kio ła iro iro Tabemono cio ...oisi desu.( dziś jest bardzo pyszne jedzenie!) Bravo!!!!
Kata ! Hajaji, hajaji , daj dziobu, ! Słyszę... ( szybko, szybko... dobrze Kata!!!) ...Uf! To już za mną! :)
W końcu trzeba przełamać się i zacząć mówić po japońsku !
A tu kilka zdjęć z przygotowywania potraw i samej imprezy...






tak wygląda tchimak :)




Pełna koncentracja... na robieniu tchimaka... zawijanie ryżu w liść bambusa jest z góry opracowane i stosowane od wielu , wielu lat...;)










ostateczna wersja: wiązanie tchimaków sznurkami








Na stole pojawiają się nie tylko tradycyjne japońskie tchimaki, ale również potrawy koreańskie i chińskie.







Brak komentarzy: